Frisse Linzen Salade met Geitenkaas

Dit recept is nagemaakt van een salade die je bij de Marqt kan kopen. Ik heb ik de dressing toegevoegd, die maakt hem nog voller en smaakvoller. Je kan eventueel een beetje balsamico dressing toevoegen als je dat lekker vindt. Kies voor de geitenkaas eentje die niet te zoet is.

Voor de salade

Voor de dressing

In de ochtend

Doe de linzen in een kom en zet ze onder water.


Laat ze 4 tot 8 uur staan, hierdoor worden ze zachter (en hoef je ze minder lang te koken, ook al hoef je het voor de tijdswinst dus niet te doen) en laten ze de schadelijke stoffen die er in zitten los.

In de avond

Kook de linzen dan rond de 8 minuten.


Spoel het water waar de linzen in geweekt zijn weg, en spoel nog een keer na. Zet een pan op met ruim water, zouten hoeft niet. Om te kijken of ze klaar zijn haal je er een paar uit en proef je of ze zacht maar nog stevig zijn. Nog hard is te vroeg, als ze uit elkaar vallen ben je te laat, volgende keer beter 🙂

Giet de linzen af en laat ze rustig afkoelen. Je kan meer linzen maken dan je die dag nodig hebt, ze blijven een paar dagen goed in de koelkast, daarna gaan ze schimmelen.

Je kan de citroenschil raspen of — ik vind dit lekkerder — de citroen zelf schillen en dan de schil in dunne reepjes snijden.


Dit maakt de salade net een tikje fris. Snijd een partje van de citroen, leg hem met de schil naar beneden op een snijplank en snijd met een goed koksmes de rest van de citroen van de schil af tot je alleen nog maar het geel van de schil ziet.

Je kan dit een tijd van tevoren doen, ik heb een potje met citroenschil in de koelkast. Zet ze onder in citroensap en ze blijven een tijd lang goed.

Dressing

Maak de vinaigrette het liefst vers, vlak voor je alles mixt.


Doe 1 eetlepel Dion-mosterd in een kom en voeg een klein scheutje witte wijnazijn toe. Meng de twee met een garde tot het een homogene massa is. Voeg dan al kloppend een klein beetje olie toe en blijf kloppen tot je weer een homogene massa hebt. Blijf op deze manier olie toevoegen tot je een dikke lobbige substantie hebt.

Breng op smaak met zout en peper. Dit betekend in dit geval het liefst een of twee slagen met een pepermolen en twee of drie slagen met een zoutmolen. Het type zout maakt in dit geval niet zo veel uit, het wordt uiteindelijk toch allemaal opgenomen in de vinaigrette.

Salade

Hak de peterselie grof, de rode ui fijn, en brokkel de geitenkaas in grove stukken met je vingers.


Meng alles in een kom en voeg eventueel peper en zou toe.